Haaruitval als gevolg van haarziektes.

Haarverlies kan vele verschillende redenen hebben. De meest voorkomende oorzaak is de haarziekte Alopecia, wat letterlijk haaruitval betekent. De oorzaken van deze ziekte zijn voornamelijk te vinden in bepaalde ziektes, medicijnen, stress, erfelijke aanleg, ouderdom of ontregeling van de hormonen. Alopecia kent meerdere vormen die allen hun eigen symptomen en oorzaken hebben.

 Hoe wordt de diagnose van een haarziekte gesteld?

Als u geconfronteerd wordt met plotseling haarverlies, kunt u daarvoor naar uw huisarts gaan. Deze kan vaak zelf een diagnose stellen of u doorverwijzen naar een huidspecialist of dermatoloog. Een ziekte als Alopecia areata wordt vaak eenvoudig herkend. Bij twijfel of onzekerheid kan een specialist besluiten om een huidbiopsie te nemen die een haarziekte aan kan tonen.

 Hoe kunnen haarziekten behandeld worden?

Afhankelijk van het soort haarziekte kan een behandeling voorgesteld worden. In een beginfase kan een behandeling met lotion, zalf of medicatie gestart worden. Daarnaast is het belangrijk om gezond te leven, waar mogelijk veel te bewegen en een verantwoord voedingspatroon te gebruiken.Mocht je met een haarziekte of haaraandoening te maken krijgen, dan is het prettig om te weten dat een haarstuk kan helpen. Haaruitval kan namelijk onzichtbaar worden gemaakt door een haarwerk. Je kunt hierbij denken aan haartoevoeging, een haaraanvulling of soms zelfs een compleet haarwerk. Uiteraard lost een haarstuk niet je haarprobleem op, maar het zorgt er wel voor dat je er mooi uitziet. Dit maakt het voor jou een stuk gemakkelijker om voor de dag te komen!

De meest voorkomende haarziekten zijn:

Alopecia androgenetica

De Alopecia androgenetica komt het vaakst voor en wordt veroorzaakt door het hormoon dihydrotestosteron. Dit hormoon is erfelijk en wordt via de vader van uw moeder doorgegeven. De meeste mannen krijgen hiermee te maken als ze ouder worden. Dit haarverlies komt echter ook voor bij vrouwen en dan voornamelijk na de overgang.

Alopecia areata

Naarmate men ouder wordt, neemt de kans op haarziektes steeds meer toe. Dit geldt ook voor de Alopecia areata. Deze ziekte kan pleksgewijze haaruitval veroorzaken en zodoende tot vervelende situaties leiden. Het haaruitval blijft meestal beperkt tot het hoofd en zal zich dus niet tot andere behaarde lichaamsdelen wenden.

Alopecia diffusa

De Alopecia diffusa komt voornamelijk voor bij vrouwen. Het is een vorm van diffuse haaruitval, waardoor het haar geleidelijk verdwijnt. De ziekte heeft voornamelijk hormonale oorzaken, maar kan ook zijn ontstaan door verschillende schildklierziekten, suikerziekte, systemische ziekten en chronische huidziekten. Daarnaast is het ook mogelijk dat bepaalde medicijnen de alopecia diffusa kunnen veroorzaken. Alopecia diffusa kan een langere periode duren, waarna deze op een spontane manier verdwijnt.

Alopecia totalis

De Alopecia totalis komt niet zo vaak voor als bovengenoemde vormen, maar heeft wel de ergste gevolgen. Bij deze ziekte verliest de drager namelijk al het haar op het hoofd. Dit geldt dus niet alleen voor het hoofdhaar, maar ook voor de wimpers en de wenkbrauwen. Daarnaast verliezen de mannen ook nog eens de snor- en baardgroei.